BromfietsrijlesBel snel: 06 46 09 75 81

Per 1 Maart 2010 is het veranderd. Per 1 Maart 2010 is het verplicht om naast het behalen van je theoriecertificaat een praktijkexamen af te leggen voor het behalen van je bromfietsrijbewijs.

Iedereen die na 1 Maart 2010 16 jaar of ouder is en nog niet in het bezit is van een ander rijbewijs zal het praktijkexamen moeten afleggen.

Je moet eerst je theoriecertificaat halen, daarna mag je pas rijlessen volgen!

Uiteraard is het verplicht om tijdens het bromfietspraktijkexamen een goedgekeurde bromfietshelm te dragen. Verder adviseert het CBR je om tijdens het examen goede kleding te dragen. Denk daarbij aan: handschoenen die je handen en polsen goed bedekken. Hoge schoenen of laarzen die ook je enkels bedekken. Daarnaast is het aan te raden dat je broek en je jas je bovenarmen en benen bedekken en je beschermen bij een eventuele val of tegen aanraking met de hete uitlaat van de bromfiets. Je kleding moet je ook goed beschermen tegen de weersomstandigheden. Heb je nog niet de benodigde kleding of juiste helm aangeschaft of net wanneer je les hebt niet bij je? Geen probleem! Een goed beschermende motorhelm, haarnetjes, handschoenen of motorjack zijn eventueel te leen bij de rijschool. Vanuit hygiƫnisch oogpunt dien je wel zelf voor correct schoeisel zorg te dragen, welke de enkels bedekken.

Om je voor te bereiden op het nieuwe praktijkexamen zijn een aantal praktijklessen nodig. Hoeveel je er precies nodig hebt is per persoon verschillend. Dit is onder andere afhankelijk van je rijvaardigheid, kennis over de bromfiets, leersnelheid en verkeersinzicht. De overheid gaat er bij het rijbewijs AM vanuit dat gemiddeld 5 rijlessen voldoende zouden moeten zijn voor de bromfiets (AM2).

Praktijkexamen

Het praktijkexamen duurt 45 minuten. Tijdens het examen wordt een route gereden van ten minste 25 minuten, waarbij je wordt beoordeeld op verkeersdeelneming op de openbare weg. De examinator beoordeelt tijdens de rit ook of je de bromfiets beheerst. Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom, de examinator bekijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. De examinator volgt je op een eigen bromfiets. Je rijinstructeur mag meerijden op een eigen bromfiets.

Direct na afloop vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag. Ben je geslaagd, dan kan je met een wettelijk geldig legitimatiebewijs, een recente pasfoto en het vereiste bedrag het behaalde rijbewijs aanvragen op het gemeentehuis in jouw woonplaats. Ben je gezakt, dan licht de examinator toe welke onderdelen onvoldoende waren. Je instructeur is altijd bij dit gesprek aanwezig, zodat je de onderdelen die onvoldoende waren met je instructeur kunt bespreken voor de vervolglessen.

Wat neem je mee voor het praktijkexamen:

  • Een wettelijk toegestaan, geldig eigen identiteitsbewijs
  • Het uitslagformulier van de theorie met voldoende uitslag (1,5 jaar geldig)
  • Oproepformulier uitnodiging van het praktijkexamen bromfiets

Vergeet tijdens uw rijlessen uw identificatie en theorie-certificaat niet, u bent verplicht deze bij u te hebben. Heeft u deze niet bij u en er wordt gecontroleerd door de politie, dan volgt er een bekeuring!